Wonen en kopen in Duitsland
Het aantal Nederlanders dat de grens over trekt naar Duitsland, neemt gestaag toe. Voor veel mensen betekent verhuizen naar Duitsland dat ze slechts een paar kilometer verderop gaan wonen, omdat ze in een grensstreek wonen. Toch is ook zo’n verhuizing een echte emigratie. Ook in de grensstreken zijn er verschillen tussen Nederland en Duitsland. Het is goed om te weten wat de verschillen zijn op het gebied van wonen en kopen voordat u daadwerkelijk een huis in Duitsland koopt.
Op huizenjacht
Wat bij het zoeken van een huis in Duitsland al snel opvalt, is dat men in Duitsland minder duidelijk laat merken dat een huis te koop is. Terwijl in Nederland de tuinen vol staan met te koop-borden, zult u in Duitsland weinig resultaat hebben bij het rondrijden op zoek naar een huis dat te koop is. Het is dus aan te raden een makelaar in de arm te nemen. Om u te oriënteren op de huizenmarkt voordat u naar een makelaar stapt, kunt u advertenties in zowel Nederlandse als Duitse kranten doornemen. Hierin worden namelijk veel huizen te koop aangeboden. Ook op internet kunt u veel onroerend goed vinden.
Onderhandelen
Als u tijdens uw zoektocht uw droomhuis gevonden hebt, wilt u dat natuurlijk kopen. Dan komt er een verschil tussen de makelaardij in Duitsland en Nederland om de hoek kijken. In Nederland is de vermelde vraagprijs over het algemeen een onderhandelbare prijs. In Duitsland is onderhandelen over de vraagprijs minder gebruikelijk. Pas wanneer bij een huis VHB (Verhandlungsbasis) of VB (verhandelbar) vermeld staat, weet u zeker dat de prijs onderhandelbaar is.
Het koopcontract
Als u het eens bent over de prijs, wordt het tijd om een koopcontract te sluiten. In Nederland tekent u meestal eerst een voorlopig koopcontract. Dat betekent dat u nog de tijd heeft om de financiering zeker te stellen en, als dat niet lukt, de koopovereenkomst te ontbinden. In Duitsland worden voorlopig koopcontracten zelden gesloten. Een voorlopig koopcontract is in Duitsland namelijk niet wettelijk bindend. Dat betekent dat u de financiering van tevoren al rond moet hebben. Naast een koopcontract tekent u in Duitsland ook een ‘Auflassung’, een overeenkomst waarin aangegeven staat dat het eigendom van de woning en het stuk grond overgedragen worden aan de koper. De koopovereenkomst en de ‘Auflassung’ worden overigens vaak gecombineerd in één notariële akte, om notariskosten te besparen. Als de notariële akte is opgemaakt, is er geen weg meer terug.
Eigenaar worden
Wanneer het koopcontract ondertekend is, is het huis nog altijd niet van u. De eigendomswijzigingen moeten namelijk eerst in het ‘Grundbuch’, in Nederland bekend als het kadaster, worden ingeschreven. Als de naam van de nieuwe eigenaar is ingeschreven in het ‘Grundbuch’ is de koop definitief rond. Gefeliciteerd, u bent nu de eigenaar van een huis in Duitsland!
Dieser Immobilientext wurde von einem Dritten erstellt, so dass wir für den Inhalt und die Richtigkeit keine Haftung übernehmen.